Bokashi kompost

En nem måde at lave Bokashi kompost på

Posted on

Dette er den første af flere videoer om bokashikompost. Jeg skal vise, hvordan jeg komposterer og bruger materialet til dyrkning. Al vores husstandskompost behandles efter en metode kaldet bokashi.

Det er lidt kompliceret at forklare processen i detaljer. En bande mikroorganismer forbereder komposten til nedbrydning. Jeg starter en mælkesyreproces i en spand indendørs. Jeg bærer den udenfor og begraver den. Eller lægger den i lag med andre mikroorganismer i køkkenhaven, f.eks.

Herefter nedbrydes materialet meget hurtigt. Hvor hurtigt det kan gå, har jeg vist i en anden video på denne kanal. I dag viser jeg den praktiske kompostering i køkkenet. Jeg gør det dog udendørs. At filme her er lettere. Indendørs har vi så en almindelig 5 liters kompostspand. Deri lægger vi alle køkkenprodukter. Bananskaller og vegetabilske rester. Hjemmedyrkede meloner, små teblade. Toiletpapirsruller, snotpapir. Med tid og energi komposterer jeg også tissepapir. En gang om dagen eller så tømmer jeg indholdet i en 10 liters spand. Først lægger jeg avispapir i bunden. Kompostmaterialet lagdeles med strø, en særlig slags fra internettet. Det rækker meget langt, så der skal ikke så meget til.

Du kan selv lave dette strø. Der er masser om det på nettet. Nu plantes mikroorganismerne i materialet i lag af kompost og strø. Jeg tilføjer flere aviser hvis materialet er fugtigt. Jeg river omhyggeligt papiret i stumper i stedet for at bruge store stykker. Her bruger jeg en gammel glasflaske og maser materialet ned i spanden. Derved pakkes det tættere. Det giver mere plads i spanden. Det efterlader også mindre luft, hvilket er gavnligt for processen. Jeg er klar over, at det ikke ser lækkert ud, men sådan er det altså. Jeg lægger også noget mellem lagene. I bunden, som jeg sagde, men også på toppen med lidt papir.

Avis eller i dette tilfælde en gammel æggebakke eller … Nå! Papirmateriale absorberer kondensationen i denne spand. Ellers bliver det gennemblødt, og det er ikke så godt. Nå! Nu er spanden fuld. Det gør jeg ved vasken en gang daglig eller når kompostspanden er fuld. Jeg har omkring fem spande i gang samtidig. Vi er en stor familie, der producerer omkring fem liter kompost hver dag. Det medfører en del arbejde. Men jeg kan gøre det indendørs. Jeg har nu skrevet … Nej, det har jeg ikke. Jeg skal skrive dato på låget. Det bliver 15 dage fra nu af. Så længe skal kompostspanden opbevares indendørs i et varmt rum. Det skal være mindst to uger. Det er okay, hvis det er længere. Efter den tid er komposten klar til brug i haven f.eks. I næste video viser jeg, hvordan gør jeg det. Et tip her er præcis at skrive dato på låget. Det gør det meget nemt at huske, hvilken af spandene, der skal bruges. Bare tag en spand hvis dato er afkrydset.

For mere information om En nem måde at lave Bokashi kompost på , Se venligst videoen nedenfor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.